Петел следи какви мерки взема България, за да изпълни изискванията по Плана

...
Петел следи какви мерки взема България, за да изпълни изискванията по Плана
Коментари Харесай

Първата обявена процедура по Плана за възстановяване е на стойност 260 млн. лв.

" Петел " следи какви ограничения взема България, за да изпълни условията по Плана за възобновяване и резистентност.

Министерство на нововъведенията и растежа афишира за публично разискване първата процедура посредством асортимент на оферти за осъществяване на вложения от крайни получатели по Програмата за икономическа промяна към Националния проект за възобновяване и резистентност. Процедурата е за „ Технологична рационализация за дребни и междинни предприятия “ с общ бюджет от 260 млн. лева, оповестяват от ведомството.

Това е първата мярка, ориентирана непосредствено в поддръжка на бизнеса и финансирана по Програмата за икономическа промяна по ПВУ, която се извършва от Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " към Министерството на нововъведенията и растежа, написа Novini.bg.

Министър Даниел Лорер разяснява, че главната цел на процедурата е да се увеличи успеваемостта на индустриалните процеси, да се реализира по-висока продуктивност, да се понижат индустриалните разноски и да се усъвършенства индустриалната верига посредством даване на безплатни средства на МСП.

„ Очакваният резултат е възобновяване на икономическия капацитет на предприятията от интервала преди Коронавирус пандемията и основаване на условия за напредък и развиване на предприятията посредством цифровизация на индустриалните процеси за разширение или диверсификация на активността на МСП “, добави той.

По мярката ще могат да аплайват юридически лица или еднолични търговци с завършили финансови 2019, 2020 и 2021 година, които са декларирали поддръжка по предпочитани браншове според Националната тактика за МСП. Безвъзмездните европейски средства ще покриват най-много 50% от разноските по плановете. Предприятията ще могат да аплайват за придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на индустриалните процеси предвид на разширение на индустриалния потенциал и/или нашарване на предлаганите продукти/услуги.

Минималният размер на декларираното безплатно финансиране на самостоятелен план е 50 000 лева, а оптималният подобен е диференциран според от категорията на предприятието както следва: 200 000 лева за микропредприятия; 350 000 лева за дребни предприятия и 600 000 лева за междинни предприятия.

По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на плановите оферти посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел „ Национален проект за възобновяване и резистентност “).

Проектът на Условия за кандидатстване, Условия за осъществяване и приложенията към тях по процедура „ Технологична рационализация “ с изключение на на адрес - https://opic.bg/public/news/ministerstvo-na-inovatsiite-i-rastezha-obyavyava-za- obshchestveno-obszhdane-protsedura-tekhnologichna-modernizatsiya е оповестен за публично разискване и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.

Предложения и мнения по горепосочените документи могат да се изпращат в период до 11.07.2022 година (включително) на следната е-поща: [email protected]
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР